Life coaching – Anyatámogató2021 őszén ültem az ágyam szélén, a szülés utáni depresszió egyik nem annyira mély bugyrában. És elgondolkoztam, hogy hol van most a védőnő, a nőgyógyász, hol van valaki, aki felemel, aki csak annyit mond, jól csinálod, minden oké, napról napra jobb lesz, és a fiadért minden megéri! Mert a férjem, ahogy tudott támogatott, de halványlila gőze nem volt mit élek át, kívül-belül.

Akkor találtam ki, hogy kellene lennie egy ilyen szakmának, és majd én megcsinálom. Egy anyatámogatót. Aztán bújtam a netet, és kiderült, hogy van ilyen: perinatális segítőnek, szaktanácsadónak, gyermekágyas segítőnek hívják.

Hogy én erről eddig miért nem tudtam??Az élethelyzetünk és az érdeklődésem végül nem végeztette el velem ezt a tanfolyamot, de amikor a pridecoaching ötlete megszületett, szerettem volna valahogyan az anyákat is támogatni.

Kismamaként egyáltalán nem voltam felkészülve arra, hogy konkrétan mindenkinek, de tényleg mindenkinek elszámolni valóm van (szerintük) azzal kapcsolatban, ahogyan a gyerekemet gondozom, nevelem. A védőnővel „harcoltam”, hogy nem akarok 4 hónaposan reszelt almát adni a gyerekemnek, nagymamám szeméből jövő értetlen villámokat kellett kikerülnöm, mert nincs külön ágya a babának, a piacon kérdően néz rám az árus, hogy tuti kap e levegőt a karikás kendőben szunyókáló 3 hónapos….és még sorolhatnám. Nonszensz.

A legszörnyűbb mindebben, hogy ha nem vagyok elég erős, magabiztos, és elkötelezett egy-egy irányzat mellett, akkor most azon mardosna a lelkiismeret, hogy bár tudtam, hogy jót teszek a gyerekemnek, a külső, idegen hangok hagytak eltántorítani a céljaimtól, terveimtől.

Coachként tehát abban tudok neked segíteni, legyél kismama, vagy már anyuka, hogy a benned rejlő erőt, és határozottságot megkeressük, és használatba állítjuk.

A coaching a megfelelő eszköz,

 • ha elbizonytalanít a szülésznő a kórházbejáráson, hogy, ha rákérdezel a szülési tervre: „ja, maga ilyen szülési terves anyuka…?!”
 • ha beléd fagy a szó, amikor az ügyeletes orvos a papírjaidra nézve, közli, hogy „egyszer császár, mindig császár”, pedig tisztában vagy vele, hogy ez nem igaz!
 • ha a nőgyógyászod szerint az első szülésnél mindenképpen kell gátmetszés, pedig ezt akarod a legjobban elkerülni
 • ha hiszel az aranyórában, de a kórházban azt mondják, teljesen normális, bevett szokás, hogy az anyuka első nap pihen, majd másnap adják csak oda neki az újszülöttjét, miközben te ezt szeretnéd legjobban elkerülni.
 • ha valaki akaratodon kívül akar megvizsgálni, mert az neked éppen kellemetlen, vagy fájdalmas
 • ha tisztában vagy a hozzátáplálás érettségi jeleivel, mégis az 5 hónapos gyereked a rokonok szerint érdeklődik a csülkös pacal iránt, és milyen anya vagy, hogy nem adsz neki
 • ha a másfél éves gyerek mikulás csomagjából, akkurátusan kiveszed a kindercsokit, meg a dörmiszeletet, mert nem akarsz neki cukrosat adni, és ezért csúnyán néznek rád a rokonok.
 • ha tudod, hogy a dacos 2 évesed, nem bírja, ha sírás közben ölelgeted, de a villamoson egy néni minden áron meg szeretné vigasztalni.

……VISZONT ezekben a helyzetekben, nem tudod, mit mondj, mit csinálj, hogyan védd a határaidat, a jogaidat, a gyermeked jogait.

Előhozzuk a benned rejlő (anyai)erőt, magabiztosságot, és asszertivitást!Hogy ki tudj állni magadért, a gyermekedért, a családotokért, a céljaitokért!

Miben nem tudok neked segíteni?

 • nem fogom tudni megmondani, hogy a kamaszod depressziós, szorong, vagy miért nem jön ki a szobájából (gyerekpszichológus, családterapeuta kompetencia inkább)
 • nincsenek válaszaim arra, hogy elválj-e a férjedtől, ha ő egy fikarcnyit sem segít otthon, és még sosem pelenkázta be a gyereket.
 • nem tudok terápiát, megoldást, csodaszert a szülési utáni depressziódra, mert ez pszichológusi kompetencia.
 • teljesen vakfolt számomra a szobatisztaság, a bölcsödébe szoktatás, a székletvisszatartás, vagy az óvodai/iskolai kérdések

 

Náluk foglalhatod: